måndag, september 17, 2012

Musikal: Rent



Rent är en underbar film för dom som gillar musikaler. Som tex jag ;) Den är bara inte musik och dans och vad andra skulle kunna kalla fjanterier. Den handlar om ett gäng kompisar där vissa lider av AIDS. Filmen skickar iväg karaktärerna på ett stort känslomässigt äventyr under ett år där dom får lida av otrohet, avundsjuka, kärlek, saknad, kamp och död. Det är homosexualitet, droger och samhället som både håller gruppen och särar på dom.
Många tårar släpps under denna fina film som också bidrar med underbar musik som man njuter med lugna sorgliga låtar som man gråter till samt låtar med fart och fläkt i som får en att dansa och skratta.


 Mark Cohen: Är en judisk fotograf som önskar att få filma och fota vardagen, men anser att det inte längre finns någon vardag. Hans ex-flickvän Marueen lämnade honom för en kvinna och han kämpar med detta. Han är duktig på ljud och ljus och annan teknik. Han bor med sin rumskamrat Rodger i en vindsvåning. Spelas av Anthony Rapp.












 Roger Davis (Adam Pascal): Föredetta knarkare som drabbades av AIDS samtidigt som sin flickvän. Hon tog senare sitt liv, för hon stod inte ut att leva ett liv där hon var rädd för döden var dag och dessutom var tvungen att kämpa mot knarkbehovet. Han bor med Mark i en kall vindsvåning men precis som sin rumskamrat föredrar detta framför sin familj.














 Mimi Marquez: Dansare på en nattklubb, mest för att kunna ha råd med knarket som hon är så djupt beroende av. Även hon har AIDS, antagligen från sitt beroende. Hon bor i våningen under Mark och Roger. Blir senare kär i Roger och dom har ett kort, men djupt förhållande. Spelas av Rosario Dawson.







Angel Dumott Schunard: Transexuell trummare med AIDS. (Wilson Jermaine Heredia gör en fantastisk framställning.) Alla älskar honom/henne djupt för hon är öppen, ärlig, rolig och givmild. Blir i ett kärleksfullt och djupt förhållande med Tom Collins.




Tom Collins: Framförd av Jesse L. Martin. Föredetta lärare som tröttnade på att eleverna inte längre bryr sig och vill tillbaka till sina gamla rumskompisar Mark, Roger och Ben. Har AIDS. Blir nedslagen på gatan av några rånare när han är på väg till Mark och Roger, men får hjälp av Angel (enda gången vi får se henne som man). Angel blir hans stora kärlek i livet.














Maureen Johnsson: Var innan ihop med Mark, var ofta otrogen och flörtade med andra. Fick dock ett riktigt förhållande tillslut med Joanne, men har fortfarande svårt att inte flörta med andra, både män som kvinnor. Idina Menzel spelar denna aningen jobbiga (för mig) karaktären. Men hon gör det bra.














Joanne Jeffersson: Välutbildad lesbisk advokat som är ihop och senare förlovar sig med Maureen. Men Joanne har svårt att acceptera Maureens flörtande precis som att Maureen har svårt med Joannes kontrollbehov. Hon hjälper gruppen att agera mot hyresvärdar, producenter, polis och andra myndigheter. Tracy Thoms förvånar mig denna gången med sin fantastiska röst. Sett henne i många andra filmer, men inte visste jag att hon var en sån suverän sångerska.






 
Benjamin (Ben) Coffin III: Levde förr ihop med Mark, Roger och Tom och kämpade mot samhället. Blev dock förälskad i hyresvärdens dotter och istället för att vara med gänget blev istället emot dom. Jobbar nu för hyresvärden och försöker göra allt att sätta käpparna i hjulet och dra ut hyresgästerna på gatan. Taye Diggs spelar denna tråkiga men betydelsefulla karaktären.








Får en stark åtta. Låtar som fastnar på hjärnan och vissa är lätta att lära sig texten på och kunna sjunga med. Se den. Fast om du är homofob, ska du nog låta bli för kärleken är stark, känslomässig och djup.

Se er nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar