torsdag, september 20, 2012

Film: Avatar

Avatar tar oss fram i framtiden där man har upptäckt på en måne till en planet långt bort ett ovanligt material som är oerhört dyrt och eftertraktat. Problemet är att månen är fullt av liv och ett folk humanoider lever där i samband med naturen.
Den förlamade föredetta marin Jake Sully åker till månen istället för sin tvillingbror, som precis blivit dödad i ett rånattack.
Det finns såkallade avatarer som man har kombinerat människors dna med urinvånarna Na'vis dna. Och det finns bara en avatar per person, för att nervändarna ska fungera och alla andra liknelser. Så Jake är den enda som kan ta över sin brors avatar. I gengäld skulle han få tillbakas sin förmåga att gå igen. Vilken nu i framtiden är möjligt, men dyrt.
Det hela börjar med att han ska skydda forskarna som försöker få så mycket information om månen innan den förstörs av människan. Men Jake av en olyckshändelse försvinner från dom andra avatarerna. Han lyckas överleva tills natten kommer, men blir helt plötsligt omringad av några hund/tiger liknande djur som suktar efter att få äta honom. Han lyckas skydda sig själv med dom små vapen han har. Med sin tur trogen kommer Neytiri och rädda honom i sista stund med att döda dom flesta med pil och båge innan resten flyr. Neytiri är arg och pratar på och skäller på honom på infödingsspråket och Jake förstår inte mycket. Några engelska ord förflyter från Neytiris mun och hon lämnar honom till hans öde. Men smart som Jake är så inser han att hon är hans enda chans att överleva så han följer efter henne, till hennes avsky. Men rätt vad det är så blir han omfångad av några svävande varelser och hon berättar att dom är rena andar. Hon tar detta som ett tecken och hon tar honom till sin by och presenterar honom för sin pappa, som är ledare, och sin mamma, som är den andliga ledaren. Jake har nu börjat sitt liv med Na´viborna och har som uppgift att samla information både till forskaren Grace och militären Miles Quaritch. Han blir dubbelagent. Men var tillhör hans hjärta? Hos Na´vifolket eller med sin egna ras och chansen att få tillbaka sina ben utan att behöva vara i en avatarkropp.

Jake Sully (Sam Worthington): Förlamat från midjan och neråt. Försöker få känna sig levande, hamnar ofta i slagsmål. Vill inget hellre än att få tillbaka sina ben och börja i marinkåren igen.



























Neytiri: Dotter till ledaren och den andliga ledaren. Har ett häftigt humör och är otålig, envis, snabb och kräsen till hur man beter sig. Får som jobb att lära Jake Na´vis traditioner och sätt att leva i samband med naturen. Spelas av Zoe Saldana.






Grace: Forskare (spelas såklart av Sigourney Weaver) som vill veta allt om månen Pandora och har skrivit en bok om dess fauna och flora. Vill inget hellre än att rädda allt som lever från människans framfart.








Colonel Miles Quaritch (Stephen Lang): Vill döda alla Na´vis. Tycker tillsammans med Parker Selfridge att urinvånarna är inget annat än ett pack vildingar.

Parker Selfridge: Är högsta hönset hos människorna på Pandora och försöker utvinna så mycket av mineralen som är så dyr och viktig. Men Na´viborna är ivägen. Samma skådespelare som är med i många My name is Earl avsnitt och heter Giovanni Ribisi.














Filmen är skriven och regissör av den underbara James Cameron. Han förtjänar en applåd. Är i topp tre av alla filmer jag någonsin sett och är helt underbar. Jag skrattar för man blir glad av den och sen gråter man så man hulkar för den är så sorglig. Sen sitter man och hoppar i soffan för man får energi av actionen.

Första gången jag såg den, såg jag den på 3D-bio och tyckte den var underbar. Varade i ca 2 timmar. Då fick den en åtta av mej. Men för ett litet tag sen såg jag den förlängda versionen som varade en hel timme extra. Förändrade mycket av filmen och den blev djupare, något jag inte trodde var möjligt. Nu får den en 9 av mig. Mycket av musiken i filmen kan man använda som avslappningsmusik för den är så vacker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar